Zweepslag kuit
Bij een zweepslag van de kuit ontstaat er tijdens het krachtig aanspannen van de kuit een scheurtje in het spierweefsel. Meestal ontstaat deze scheur aan de binnenzijde van de kuit ter hoogte van de spier- peesovergang. Vaak ontstaat een zweepslag tijdens het krachtig aanspannen van de kuitspier, zoals afzetten tijdens (hard)lopen, sprinten of springen.
Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een zweepslag in de kuitspier:
Ongecoördineerde en explosieve bewegingen
Plotseling toename van trainingsomvang zonder goede opbouw
Eenzijdige training
Geen/ onvoldoende warming-up
Slecht schoeisel
Symptomen
Meestal wordt er een harde tik gevoeld in de kuit. Sommige mensen horen een knapje op het moment van de scheuring. Dit wordt gevolgd door scherpe, stekende en/of brandende pijn in de kuit. In veel gevallen ontstaat er zwelling en een blauwe plek in de kuit. Het lopen gaat meestal moeizaam na een spierscheuring vanwege de pijn. Ook op de tenen staan en druk tegen de plek van de spierscheuring worden vaak als pijnlijk ervaren.
Herstel en behandeling
Het is belangrijk om de eerste dagen na een zweepslag rustig aan te doen. Bij het optreden van zwelling in de kuit is het zinvol om kortdurend te koelen en het been omhoog te leggen.
Fysiotherapie kan begeleiding bieden om de spier weer voorzichtig te gaan belasten. In het begin is de plek van de spierscheuring nog erg kwetsbaar, daarom is het belangrijk om niet te snel op te bouwen met de belasting op de kuit. Wanneer dit wel gebeurt is de kans op terugval aanzienlijk groter. In de beginfase kan het aanbrengen van tape de pijnklachten wat verlichten. Tijdens de behandeling biedt de fysiotherapeut begeleiding middels adviezen en oefeningen om zo uw dagelijkse activiteiten weer te hervatten. Het herstel duurt tussen de 6 en 10 weken, wanneer het herstelproces normaal verloopt. Daarna kunt u het sporten weer rustig hervatten.