top of page

Ehlers-Danlos

Ehlers-Danlos syndroom

EDS staat voor Ehlers-Danlos Syndromen, een verzamelnaam voor een zeldzame groep erfelijke bindweefselafwijkingen. Doordat EDS bestaat uit dertien subtypes, zijn de verschillen in symptomen van patiënt tot patiënt aanzienlijk. Hypermobiliteitssyndroom is een vorm van EDS.

 

Hoofdkenmerken zijn:

  • Hypermobiliteit

  • Rekbare, zachte huid

  • Bindweefselzwakte

  • Snel blauwe plekken

  • Vertraagde wondgenezing

  • Door deze kenmerken zijn pijn en vermoeidheid veelgehoorde klachten.

 

EDS is een zogenaamde multisysteemziekte. Dit betekent dat de klachten zich niet alleen in het bindweefsel van gewrichten laten zien. In het hele lichaam bevindt zich bindweefsel, bindweefsel dat door de EDS minder goed is opgebouwd.

 

Voor meer informatie zie https://ehlers-danlos.nl/ 

 

Fysiotherapie bij Ehlers-Danlos syndroom

Spierkracht trainen of op peil houden is belangrijk voor de stabiliteit van de gewrichten, hierbij kan de fysiotherapeut u helpen. Daarnaast zal de therapie bestaan uit het trainen van uw stabiliteit in combinatie met informeren en adviseren.

 

Waar nodig wordt er samengewerkt met andere discplines voor een optimaal behandelresultaat. Binnen de praktijk is een gespecialiseerd fysiotherapeut werkzaam die extra scholing heeft gehad ten aanzien van het Ehlers-Danlos syndroom. Hierdoor kunnen we u de best mogelijke zorg bieden gericht op behoud van uw kwaliteit van leven.

Bron: Vereniging van Ehlers-Danlos patiënten. (z.d.). Over Ehlers-Danlos. Geraadpleegd op 25 januari 2024, van https://ehlers-danlos.nl/over-ehlers-danlos/

Neem contact op

bottom of page