• Fysiotherapie Retera
  • Fysiotherapie Retera
eGym boeken

Whiplash

Whiplash betekent een zweepslag in de nek. Dit gebeurt wanneer het hoofd onverwacht heel snel heen en weer wordt bewogen, bijvoorbeeld tijdens een aanrijding met de auto. Een whiplash kan echter ook tijdens het sporten ontstaan of tijdens een ongelukkige duik in ondiep water. De klachten kunnen direct na het ongeval ontstaan, maar in de meeste gevallen uiten de klachten zich pas één of twee dagen na het ongeval. Sommige mensen ontwikkelen gelukkig geen klachten na een whiplash.

Mensen die wel klachten ontwikkelen, ervaren vaak nek-/ schouderklachten, hoofdpijn of duizeligheid. Maar ook concentratieproblemen, vermoeidheid en verminderde tolerantie voor licht en geluid zijn klachten die kunnen optreden.

Herstel en behandeling

Het is niet altijd geheel duidelijk waar klachten na een whiplash precies vandaan komen. Regelmatig komt het voor dat er op een MRI-scan of röntgenfoto geen weefselschade wordt gevonden, terwijl er wel degelijk klachten aanwezig zijn. Dit maakt het soms lastig om een indicatie te geven over de duur van het herstelproces. Over het algemeen verloopt het herstel bij een whiplash voorspoedig. Meer dan de helft van de mensen is 6 weken na het ongeval weer aan het werk. 

Fysiotherapie kan begeleiding bieden bij het herstel na een whiplash.  De fysiotherapeut geeft adviezen om op een verantwoorde manier te bewegen en uw dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. Ook kan fysiotherapie begeleiding bieden bij het maken van een goede indeling van de dag, zodat er een goede afwisseling is tussen inspanning en ontspanning. De behandeling kan verder bestaan uit:

  • het verminderen van de gespannen en pijnlijke spieren middels triggerpoint behandeling of massage van de spieren. 

  • Het trainen van de stabiliteit van de nek- en rugspieren zodat de nek/bovenrug minder vermoeid aanvoelt. 

  • Het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek/ bovenrug/ schouders.

  • Het verbeteren van de (werk)houding. 

 

 

Website door Buro TARGET