• Fysiotherapie Retera
  • Fysiotherapie Retera
eGym boeken

Schouder impingement (subacromiaal impingement)

Bij een schouder impingement, ook wel subacromiaal impingement genoemd, wordt er weefsel ingeklemd tussen de schouderkop en het schouderdak. Er zijn verschillende structuren die ingeklemd kunnen raken, zoals: de slijmbeurs, pezen en de rotator cuff spieren (de stabiliserende spieren van het schoudergewricht). De pijn die ontstaat door een impingement van de schouder wordt voornamelijk gevoeld tijdens het heffen van de arm.

Symptomen

Typerende kenmerken van een schouder impingement zijn pijn aan de voorzijde, achterzijde of buitenzijde van de schouder. Deze pijn kan ook uitstralen naar het schouderblad, de bovenarm of richting de elleboog. De klachten nemen toe tijdens het omhoog bewegen van de arm, bijvoorbeeld bij het reiken of boven het hoofd werken. Ook tillen, duwen, liggen op de aangedane schouder of draaibewegingen van de schouder bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden zullen als onaangenaam ervaren worden. Wanneer de klacht langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen. De beweeglijkheid van het schoudergewricht kan afnemen en er kan een gevoel van zwakte ontstaan wanneer men de arm probeert op te tillen of iets probeert te gooien.

Oorzaken

Een schouder impingement kan veroorzaakt worden doordat structuren onder het schouderdak gaan zwellen of extra ruimte innemen, waardoor er een inklemming ontstaat tijdens bepaalde bewegingen. Zwelling van de slijmbeurs, pezen en spieren van de schouder ontstaan door overbelasting of repeterende bovenhandse bewegingen. Ook artrose van het schoudergewricht of een val op de schouder kan ervoor zorgen dat de ruimte tussen de schouderkop en schouderdak kleiner wordt. 

Een andere oorzaak voor het ontstaan van een schouder impingement is dat de rotator cuff spieren niet goed functioneren. Dit kan ontstaan door een disbalans in de aanspanning van de rotator cuff spieren of door een scheur(tje) in de rotator cuff spieren. Wanneer de rotator cuff spieren niet goed samenwerken, kan de schouderkop niet goed meer op de plek gehouden worden. De schouderkop komt dan dichterbij het schouderdak te staan, waardoor de ruimte tussen deze twee structuren kleiner wordt en er een inklemming ontstaan.

Fysiotherapie

Met behulp van fysiotherapie kan een schouder impingement behandeld worden. In samenspraak met uw fysiotherapeut wordt er een behandelplan opgesteld dat specifiek gericht is op uw klachten en doelen. De fysiotherapie kan bestaan uit:

  • Adviezen over houding en bewegen: De fysiotherapeut zal helpen om pijnlijke bewegingen te identificeren en te vermijden. Het aanleren van de juiste houding is een belangrijk onderdeel van het herstel. Door de houding te corrigeren wordt de druk op de spieren en pezen minder waardoor de impingement klachten afnemen. 

  • Manuele therapie: Manuele technieken kunnen gebruikt worden om de schouder weer goed te laten bewegen zodat de inklemming van de spieren, pezen en slijmbeurs minder wordt.  Ook massage van het spierweefsel of rektechnieken kunnen de beweeglijkheid van de schouder bevorderen.

  • Mobiliteitsoefeningen: Rekoefeningen en stretches kunnen aangeleerd worden om de schouder en het schouderblad weer goed te laten bewegen. 

  • Krachtoefeningen: Vaak neigt de schouderkop bij een schouder impingement syndroom naar voren en naar boven te schuiven, omdat de rotator cuff spieren (de stabiliserende schouderspieren) verzwakt zijn. Het sterker maken van deze spieren helpt om de schouderkop naar beneden en naar achteren te plaatsen zodat het impingement vermindert. 

Website door Buro TARGET