• Fysiotherapie Retera
  • Fysiotherapie Retera
eGym boeken

Oncologische revalidatie Bewegen bij Kanker

Steeds meer mensen overleven de diagnose kanker. Maar kanker of de behandeling van kanker gaat vaak gepaard met bijwerkingen zoals een verslechtering van de conditie, pijn en extreme vermoeidheid, die ook tot lang na de behandeling kunnen aanhouden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat meer bewegen en het opbouwen van conditie een sterke positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en het vertragen van de aandoening. Daarom heeft Fysiotherapie Retera een specifiek beweegprogramma ontwikkeld voor (ex) kankerpatiënten. Dit programma kan gevolgd worden tijdens en/of na de behandeling. Ook bij een diagnose kanker die niet meer te genezen is kan het programma van toegevoegde waarde zijn.

Er is bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de effecten van beweging tijdens de chemotherapie. Hieruit blijkt dat patiënten de chemotherapie beter kunnen verdragen, een klein risico hebben op het voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en dat ze sneller weer hun dagelijkse activiteiten/werk op kunnen pakken. Tevens hebben ze minder last van vermoeidheid. Patiënten die onder begeleiding trainen bereiken hierin de beste resultaten.

Doelstelling

Optimaliseren van de kwaliteit van leven door:

  • Verbetering van de conditie en spierkracht
  • Vermindering van vermoeidheid
  • Contact met lotgenoten (indien hieraan behoefte is)
  • Gedurende het programma, juist ook door de groepswijze aanpak, zullen we stimuleren en begeleiden naar een meer actieve leefstijl, ook als het programma beëindigd is.

Plan van aanpak

Na een individuele intake wordt er samen met de gespecialiseerde fysiotherapeut een programma opgesteld. Enerzijds willen we een zo groot mogelijk resultaat boeken, daarnaast staat voorop dat je plezier hebt in de training.

Website door Buro TARGET