• Fysiotherapie Retera
  • Fysiotherapie Retera
eGym boeken

Longrevalidatie

Chronische longaandoeningen zijn aandoeningen aan de longen die niet meer overgaan. De meest voorkomende longaandoeningen zijn COPD en longemfyseem. Maar ook longaandoeningen als longkanker, astma, bronchitis en slaapapneu behoren tot de chronische longaandoeningen.

Veel voorkomende klachten van chronische longaandoeningen zijn hoesten, kortademigheid, benauwdheid en vermoeidheid. Daarnaast hebben mensen met chronische longaandoeningen meer moeite om goed vooruit te kunnen in ADL (dagelijkse activiteiten, wandelen, fietsen), (huishoudelijk) werk en hobby’s dan mensen van dezelfde leeftijd zonder chronische longaandoening.

Mensen met een chronische longaandoening hebben hier in meer of mindere mate last van, onafhankelijk van de mate van luchtwegobstructie. Wanneer de chronische longaandoening je leven dusdanig beïnvloed, kun je onder begeleiding van de (long)fysiotherapeut een oefenprogramma volgen. Ook wanneer je een exacerbatie (terugval) krijgt, kan longrevalidatie je helpen bij het herstel hiervan. Doordat longrevalidatie vaak een langdurig, dan wel chronisch, traject is, is er ook veel ruimte voor aandacht aan de risicofactoren voor het ontwikkelen en verergeren van de chronische longaandoening. Indien nodig wordt er ook multidisciplinair gewerkt (met dietiste, ergotherapeut, longverpleegkundige etc).

Bij fysiotherapie Retera is Suzan van Gog aangesloten bij Chronisch ZorgNet voor de longrevalidatie. Chronisch ZorgNet is een landelijk netwerk wat zich richt op chronische ziekten (hart, longen en vaten). Chronisch ZorgNet verbindt patiënten, therapeuten en verwijzers worden met elkaar en het netwerk waarborgt hoogwaardig kwalitatief goede zorg door de aangesloten therapeuten door bij- en nascholing. Tevens is er ook specialisatie in het herstel na COVID-19 (coronavirus).

Website door Buro TARGET