top of page

Haptonomie

'LEVEN ZOALS JE GRAAG ZOU WILLEN LEVEN‘ ‘JEZELF KUNNEN ZIJN’

Persoonlijke begeleiding voor mensen die vastlopen in werk, relatie of eigen ontwikkeling, gebaseerd op de haptonomie.


Haptonomie gaat in wezen over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol (samen)leven. Deze begeleidingsvorm wil mensen onder meer laten ontdekken hoe zij zelf keuzes kunnen maken, richting kunnen geven aan hun leven en daar zelf verantwoordelijkheid voor kunnen nemen en dragen. Het appèl op de eigen vermogens en mogelijkheden en het actief participeren is daarom essentieel binnen de haptonomische begeleiding. De haptonomie stelt dat de mens van nature ontmoetings-/contactgericht is en het meest tot zijn recht (tot bloei) komt in een optimale wisselwerking met zijn omgeving.


Bewustworden van gevoelens en er mee leren omgaan:

Het is van wezenlijk belang dat je, naast verstandelijk begrijpen hoe de vork in de steel zit, ook gevoelsmatig voelt wat je allemaal hebt opgekropt.


Haptonomie gaat er van uit dat al ons gedrag en handelen wordt gestuurd door ons gevoel. Het lichaam wordt gezien als drager van gevoelens en heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld door blokkades in bewegingspatronen, remmingen in de gevoelsbeleving, voorkeurshoudingen en -bewegingen en het vermogen tot het aangaan en beleven van contact.


Door aanraking wordt veel duidelijk over jezelf, de ander, en de bijbehorende patronen. De (haptische) aanraking laat je natuurlijke vrijheid van bewegen voelen, bevestiging. Aanraken en aangeraakt worden brengen je in contact met je lichaam en daardoor met jezelf. Aanraken heeft een positieve invloed op je gevoelsleven en is van belang voor een goede gezondheid en emotionele ontwikkeling.


Con-tact betekent letterlijk samen-voelen. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Aanraken is een essentieel onderdeel van de therapie. Vanzelfsprekend wordt er ook gepraat. Daarbij is counseling geïntegreerd in de behandeling. Counseling is een laagdrempelige en praktische vorm van psychosociale hulpverlening.


Deze aanpak geeft je een krachtige hulp bij het vinden van balans en harmonie, een mogelijkheid tot verbetering van communicatie, samenwerking en prestaties.


De behandeling is onder meer gericht op:

  • Mensen die een oplossing zoeken voor lichamelijke klachten die onvoldoende medisch verklaard kunnen worden (zoals bijvoorbeeld lage rugklachten, darmklachten, hoofdpijn, slecht slapen, hyperventilatie, gespannen bekkenbodem)

  • klachten veroorzaakt door burn-out

  • problemen met intimiteit

  • het onvermogen dagelijkse druk te verwerken, zowel zakelijk als privé

  • mensen die op zoek zijn naar een manier om bewustzijn en gevoel te ontwikkelen.


Astrid Oostenbrink

Neem contact op

bottom of page